Familieopstelling in Vught met Josie van Dijk

Zien waar je staat

Een opstelling is een driedimensionale verbeelding van het (sociale) netwerk waarbinnen jouw klacht plaats vindt. Zo’n opstelling geeft je heel snel inzicht in bepaalde aspecten van jouw situatie. En omdat je het fysiek uitbeeld, begrijp je het niet alleen met je hoofd, maar met je hele wezen.

Niemand is alleen. Niemand komt nergens vandaan.

Jouw leven speelt zich af in meerdere ‘systemen’. Voorbeelden van zulke systemen zijn je gezin, je werkomgeving of je vriendenkring. Het zijn groepen mensen met hun eigen (onuitgesproken) regels en wetten, waar iedereen zo zijn rol in heeft. Het netwerk, de rollen en patronen zijn doorgaans niet heel transparant. Maar ze bepalen wel in grote mate hoe je je gedraagt, en vooral, hoe je je niet kunt gedragen.

Hoe werkt zo’n opstelling?

Je maakt zelf de opstelling. Je kiest de personen die een rol spelen in het systeem waar je vraag mee samenhangt. Je plaatst objecten die deze personen vertegenwoordigen ergens in de ruimte waar we de therapie houden. Je kiest niet alleen waar ieder persoon komt te staan, maar ook waar ze staan ten opzichte van elkaar en van jou zelf.

Het onzichtbare zichtbaar maken

Met een ‘opstelling’ krijg je de onzichtbare onbewuste processen en patronen in jouw systeem heel helder te zien. Je staat letterlijk tussen de mensen uit jouw ‘systeem’. Dat levert bijna altijd onmiddellijk nieuwe inzichten op. De abstracte en onmerkbare onderlinge patronen worden opeens zichtbaar. Je ziet relaties, je herkent gedrag en je met die informatie kun je bepalen wat jou kan helpen.

Wie je bent en waarom

Opstellingen kunnen in één klap heel duidelijk maken wie je bent en waarom je zo bent. Dat is soms best even confronterend. Je beleeft echt wat je anders alleen maar zou analyseren en bestuderen. En door die beleving bevat je het allemaal toch net even op een ander niveau.

Video over familieopstellingen

Bekijk ook eens de video over wat een familieopstelling nu is, op psyned.nl.

Heb je vragen over familieopstellingen of wil je direct een afspraak maken? Bel of mail mij voor een afspraak.