Wanneer ga je naar therapeuten in Vught?

Waarmee naar de therapeut

Alle klachten van je innerlijk leven kunnen een onderwerp zijn voor een therapeut. Problemen zoals een depressie, angstklachten of traumaverwerking zijn daar goede voorbeelden van.

Maar ook bij werk gerelateerde klachten zoals een burn-out kan een therapeut je goed helpen.

Wanneer naar de therapeut?

Je bent niet zomaar op deze site terecht gekomen. Het betekent waarschijnlijk dat je met vragen of klachten zit waar je zelf niet uitkomt. Dat is al meer dan genoeg reden om contact op te nemen. Veel mensen aarzelen voordat ze de stap naar een therapeut of psycholoog maken.

Ze twijfelen aan de ernst van hun klacht of willen al voordat ze een behandeling overwegen eerst zelf exact weten wat er nou precies aan de hand is.

Dat is zonde want psychische klachten zijn vaak heel complex, waardoor het bijna onmogelijk is om voor jezelf te bepalen waar ze vandaan komen en wat ze precies inhouden. Daarnaast worden ze naarmate je er langer mee rond loopt niet beter op.

Als je last hebt van…

Het is ontzettend moeilijk om onderscheid te maken tussen de alledaagse problemen en psychische klachten. Ze overlappen elkaar op veel punten. Ga maar na: voor iedereen geldt dat je na de dood van een geliefde een moeilijke periode meemaakt.

Maar wanneer ben je nou precies aan het rouwen en wanneer blijf je hangen in een depressie? Daar komt ook nog eens bij dat iedereen anders omgaat met de gebeurtenissen, situaties en emoties die ten grondslag liggen aan psychische klachten. Daardoor is het bijna onmogelijk om met een vergelijking te bepalen wanneer je nou wel of juist niet een psychisch probleem hebt.

Mijn advies is: probeer het niet zelf uit te zoeken, maar roep de hulp in van een deskundige, zoals een therapeut of psycholoog. Dat kan je veel pijn en moeite besparen. Op het moment dat je twijfelt of je een probleem hebt kan een therapeut al veel voor je betekenen. En blijkt er niks aan de hand te zijn, dan weet je dat in ieder geval zeker. Blijkt er wel iets te zijn, dan zit je meteen bij een professional die je daarbij kan helpen.

Signalen van een psychische klacht

Elke psychische klacht is uniek, omdat ook ieder mens dat is. Maar er zijn wel een aantal signalen die je over het algemeen veel terug ziet bij psychische problemen. We verdelen ze in de volgende categorieën: Gevoelens van:

 • Vastzitten
  Een beklemmend gevoel. Er zit geen beweging in. En wat je ook geprobeerd hebt, er komt geen verandering. Je kunt vastzitten in je werk, je relatie, je leven of in jezelf. Vaak gaat dat samen met en gevoel van machteloosheid en soms ook met een algemeen gevoel van matheid ‘laat maar zitten dan…’.
 • Angst
  En de angst bepaalt je leven een beetje (of heel erg). Je kunt bang zijn voor wat er kan gebeuren – met mensen die je liefhebt, met jezelf. Of voor dingen die mis kunnen gaan: school, werk, relatie. Hoe moet je het zeggen, je bent gewoon bang. Bang voor dingen die kunnen gebeuren; misschien zelfs als je alleen al naar buiten gaat. Of angst om te falen; in je relatie, op school, op je werk. En daarbij, het lijkt wel alsof al die anderen helemaal nergens last van hebben. Dat maakt je, naast angstig, ook nog eens onzeker.
 • Pijn
  Je leeft. Onherroepelijk gaan je dingen overkomen die pijn doen. Dat kun je onmogelijk voorkomen. En dat doet pijn. Nu denk je misschien ‘tja, die pijn hoort bij het leven’, en dat is ook zo. De meeste pijn kun je dan ook zelf, of met dierbaren een plek geven. Maar soms niet. Dan bepaalt de pijn je leven en heb je hulp nodig die te boven te komen.
 • Er klopt iets niet
  Het voelt niet goed. Je bent huilerig. Je piekert. En je kunt de vinger er niet op leggen. Tegelijkertijd ben je bedachtzaam; ‘hoort het er niet gewoon bij?’, ‘ja maar ik heb het toch goed?’ en ‘anderen hebben toch veel grotere problemen. En toch lijkt het elke dag wel een beetje slechter met je te gaan en begin je behoorlijk radeloos te worden. En dan zijn er nog de duizenden dingen die niet in woorden te vatten zijn. Ik hoop dat ik je hiermee een handreiking heb gegeven om klachten te duiden. Direct hulp. Neem telefonisch contact op of stuur een e-mail.

Meer informatie over therapeuten in Vught?

Je kunt met al je vragen over psychische klachten bij mij terecht. Wil je meer weten over psychologen in Vught, of heb je een specifieke vraag over jezelf, bel mij even voor een afspraak of stuur een mail naar Josie van Dijk van Therapie Vught (vlakbij Den Bosch).