Verlies en rouwverwerking met therapie in Vught

Een dierbare verliezen kan soms zo emotioneel ingrijpend zijn dat je het rouwproces niet alleen aankunt. Je komt dan letterlijk vast te zitten in je rouw.

De begeleiding draait erom het verlies een plaats te geven in je dagelijks leven. Dat betekent niet dat je het eens moet zijn met wat er gebeurd is, maar dat het verlies en de gevolgen daarvan een “plek” krijgen. Op zo’n manier dat je weer in staat bent het leven met vreugde te omarmen. Dat is waar een deskundige, zoals therapeut of psycholoog, je bij kan helpen.

Wat voor soort verlies?

Rouw. Verlies. Dan denk je aan het overlijden van een dierbare. Maar er zijn meer dingen die je kwijt kunt raken. Door een echtscheiding, ongewenste kinderloosheid of functieverlies na een ongeluk kunnen ook reden zijn om te rouwen.

De gevolgen van verlies

 • Lichamelijk
  Rouwen is hard werken. Het kost ontzettend veel energie. Je kan er verschrikkelijk moe van worden. Zo moe zelfs dat je niet meer normaal kan functioneren. Daar kunnen lichamelijke klachten bij komen, zoals: slechte of geen eetlust, buikpijn en hoofdpijn.
 • Emotioneel
  Verdriet is maar één van de vele emoties waar je mee te maken kan krijgen. Ook stekende schuldgevoelens, grote woede, enorm verdriet, grote onzekerheid of angsten kunnen deel uitmaken van je rouwproces.
 • Sociaal
  Ook op sociaal gebied kun je behoorlijk beperkt raken door een verstoord rouwproces. Je trekt je terug, sluit je af of gaat helemaal geen intieme relaties meer aan. Het kan ook zijn dat je opstandig wordt en je gaat afreageren op anderen. Of misschien word je juist heel aanhankelijk en bang om opnieuw iemand te verliezen.

Heelt tijd alle wonden?

Rouwen kost tijd en energie. Het is een heel intensief en pijnlijk proces. Maar als je het verlies goed verwerkt kan het ook een heel mooi proces zijn. Heelt de tijd vanzelf alle wonden? Niets is minder waar – de tijd doet helemaal niets. Wat je doet met die tijd, dat telt.

Het gaat niet vanzelf

Als je rouwt, zal je afwisselend actief en passief met het verwerken van het verlies aan de gang moeten. Een therapeut of psycholoog leert je de tijd te nemen om het verlies over je heen te laten komen, maar je moet er ook actief mee aan de slag. En daar de kan de ondersteuning van een specialist, bijvoorbeeld een psycholoog of therapeut, je mee helpen.

Het actieve rouwproces bestaat kortweg uit vier taken:

 • Het aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies
 • Het toelaten van de pijn die bij het verlies hoort
 • Jezelf aanpassen aan de omgeving zonder diegene of datgene waar je om rouwt
 • Het geven van een nieuwe plaats aan de overledene en/of het verlies en opnieuw leren houden van het leven.

Herken je jezelf of heb je een vraag over rouwverwerking? Bel of mail mij voor een afspraak.